kompakti makuuhuone

Näin sisustat pienen kodin neliöt tehokkaasti

Yhä useampi asuu pienessä kodissa, jossa jokainen neliö on käytettävä hyödyksi. Pieni koti on nopea siivota ja edullisempi asua, mutta sen saaminen toimivaksi ja viihtyisäksi koetaan usein haasteelliseksi. Hyvällä tilasuunnittelulla se on mahdollista.

Ennen kuin aloitat remontin, on hyvä miettiä tilan käyttöä mahdollisimman tarkasti. Jotta jokainen neliö saataisiin kunnolla hyödynnettyä kannattaa huomioida muutamia asioita. Erityisesti valaistuksen sijoittelu on tärkeää varsinkin silloin, jos mahdollinen luonnon valo on vähissä. Valaistussuunnitelmasta on apua myös sähkötöiden tekoa ajatellen.

35 m2 asunnon pohjakuva

Tässä asunnossa on reilu 35 m². Se on saatu hyvällä tilasuunnittelulla toimivaksi ja valoisaksi. Makuuhuoneen seinät ovat lasia, jolloin luonnonvaloa saadaan myös keittiöön ja eteiseen. Olohuoneeseen on rakennettu runsaasti säilytystila vaatteille ym. tavaroille. Tilaan on myös saatu mahtumaan pieni ruokapöytä, jota voi käyttää myös työpisteenä. Sisustuksessa kannattaa suosia neutraaleja ja vaaleita värejä, jotta tila säilyy rauhallisena.

Valoisa olohuone
Viihtyisä olohuone
kompakti makuuhuone
kompakti ruokatila
valoisa keittiö

Pienen tilan sisustussuunnittelussa sisäänrakennetut säilytysratkaisut, korkeat kiintokalusteet ja "hukka" tilojen käyttö on tärkeää.  

  • hyödynnä tilat pystysuunnassa
  • säilytä mahdollisimman paljon vaatepuissa
  • mieti huonekalut tarkkaan
  • hanki sängyn sijaista parvi
  • sisusta vaaleilla väreillä
  • lisää peilejä, ne heijastavat valoa ja tuovat avaruuden tunnetta tilaan
  • älä tunge tavaroita laatikoihin
  • hankkiudu turhasta eroon
  • Ota sängynalus käyttöön


Luonnonvalon hyödyntäminen

Valon huomioiminen tilassa on erityisen tärkeää. Jos asunnossasi on useampi ikkunaa, käytä niitä hyödyksi. Luonnonvalo on erityisen tärkeässä osassa, kun haluat avaran tilantunteen. Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla on syytä miettiä missä valoa tarvitaan ja tehdä valaistussuunnitelma. Oikein sijoitetut valolähteet helpottavat eri toimintojen tekemistä. Epäsuoralla valaistuksella saadaan aikaiseksi valoa, joka ei häikäise.

Minimalismi

”less is more” -sanonta on totta, mieti mitä tarvitset. Hankkiudu turhasta eroon.

Hyödynnä ulkotilat

Jos omaat parvekkeen tai pienen pihan, voit rakentaa sinne lisähuoneen, joka sointuu tyyliltään ja väreiltään sisätilan tunnelmaan. Lämpölampun avulla oleskelua voi jatkaa pidemmälle syksyyn. Myös kynttilät ja lyhdyt luovat rauhallista tunnelmaa.

Tässä 33 m² kodissa on makuutila sijoitettu parvelle. Parven alle on rakennettu ulosvedettävät kaapit vaatteille. Eteisessä on myös korkeat vaatekaapit, johon pystyy kätevästi sijoittamaan muuta tavaraa. Olohuoneeseen on rakennettu kattoon asti ulottuva säilytysratkaisu, joka kätkee sisäänsä tv:n. Myös keittiöön on sijoitettu pieni työpiste. Koska asunnon ruoka- ja oleskelutilaan on saatu hyvällä suunnittelulla tarpeeksi avaruutta, on sen sisustaminen helppoa toteuttaa.

Jos tarvitset apua tilan suunnittelussa, sisustamisessa tai muussa, niin autan sinua mielelläni.Ota yhteyttä!