Tiesitkö, että valo vaikuttaa meihin monella tapaa. Kirkkaassa valossa keho saa energia, sinertävä kylmä valaistus piristää ja lämmin kellertävä valo rentouttaa. Valon säädöllä pystytään vaikuttamaan ihmisen päivittäiseen toimintaan.
Hyvän valaistuksen avulla tilan muotojen, värien sekä varjojen havaitseminen on mahdollista. Valaistus on tärkeä osa sisustusta ja arkkitehtuuria, ja sillä voidaan korostaa tilan kauneutta, tuoden esiin sen parhaat piirteet ja lisäten esteettistä vetovoimaa. Varjostus luo syvyyttä ja kontrastia, mikä voi tehdä tilasta visuaalisesti kiinnostavamman.
Valaistussuunnittelu
Valaistuksen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus sekä käyttäjien tarpeet ja toiveet. Jokaisessa tilanteessa voi olla erilaisia vaatimuksia valaistuksen suhteen, joten on hyvä harkita näitä periaatteita ja soveltaa niitä tilanteen mukaan.
Alla on muutamia vinkkejä hyvän valaistuksen luomiseksi.
- Suunnittele valaistus tarkoituksen mukaan: Mieti, mihin tarkoitukseen tilaa käytetään. Esimerkiksi työskentelytilat, kuten keittiö vaatii tehokkaampaa valaistusta kuin rentoutumisalueet.
- Tilassa olevat rajoitukset: Valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida myös tilassa olevat rajoitukset kuten kattokorkeus ja -tyyppi, materiaalit, värit sekä yksityiskohdat.
- Valaisimien sijoittelu tilassa: Sijoittele valaisimet niin, että ne takaavat tasaisen valaistuksen koko tilaan.
- Huomioi turvallisuus: Varmista, että valaistus tarjoaa riittävästi valoa turvallisuuden takaamiseksi, erityisesti portaissa ja käytävillä.
- Käytä useita eri valaistustyyppejä: Yhdistä erilaisia valaistustyyppejä, kuten yleisvalaistusta, kohdevalaistusta ja tunnelmavalaistusta. Yhdistämällä näitä luot monipuolisen valaistuksen, joita voidaan käyttää eri tilanteissa.
- Yleisvalaistus: Yleisvalaistusta käytetään perustarpeiden täyttämiseen. Hyvä yleisvalaistus riittää yleensä hyvin mm. siivousvaloksi. Näitä ovat kattoon asennetut valaisimet.
- Kohdevalaistus: Kohdevalaistuksella pystytään kohdentamaan valoa sille alueelle, johon sitä tarvitaan. Kohdevalaistuksella voidaan valaista jokin näyttävä taideteos tai rakenteellinen osa.
- Luonnonvalonmäärä: Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Verhot sekä ikkunan edessä olevat luonnonvalon kulkua estävät esineet kannattaa poistaa.
- Värilämpötila: Värisävyillä voi vaikuttaa tilan tunnelmaan. Mitä korkeampi Kelvin arvo valolähteellä/valaisimella on, sitä sinisempää ja kylmempää on tuotettu valo. Värilämpötilan osalta yleinen vaihteluväli on noin 2700K – 6000K.
- Värintoistoindeksi: Tarkista valolähteiden CRI-arvot. Arvon olisi hyvä olla yli 90. Valaistuksen tulee tuottaa luonnolliset värit, jotta kohteiden värit näkyvät oikein ja luonnollisesti.
- Sijoittelu: Sijoittele valaisimet niin, että ne takaavat tasaisen valaistuksen koko tilaan.
- Valaistuksen häikäisy: Valitse valaisin niin, ettei se häikäise.
- Valaistuksen ohjaus: Valaistuksen ohjaustapoja on monenlaisia, joten on hyvä miettiä mikä sopiva. Älykäs valaistus on langaton ohjaus, jonka ansioista voidaan säätää valojen tehoa, värisävyjä ja ajastusta.
- Energiatehokkuus: LED-valojen käyttö sisä- ja ulkotiloissa on merkittävä parannus perinteisiin valaisimiin verrattuna. Ne ovat paitsi energiatehokkaampia, kestävämpiä ja myös hiljaisempia.
VALAISTUSSUUNNITELMA SISÄLTÄÄ:
- kiinto- ja irtovalaistuksen
- valaisimien ja polttimoiden valinnat
- hankintapaikat
- huonekohtaisen valaistusluettelon
- suunnitelman pohjakuvassa
- tarvittavat asennus- ja työselostukset sähköasentajalle.
Suunnittelen kokonaisvaltaisia sisustuksia, jossa toiminnallisilla ja kestävillä ratkaisuilla luodaan juuri sinulle sopiva kokonaisuus. Kun tarvitset apua tilan suunnittelussa, sisustusasioissa tai muussa. Ota yhteyttä, autan mielelläni!