värikäs keittiö

6 vinkkiä unelmakeittiösi suunnitteluun

Keittiö on kodin tärkeimpiä tiloja, jossa viihdytään perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä on, että keittiö on juuri asukkaiden näköinen ja heille suunniteltu. Olen koonnut tähän muutamia asioita, joita suunnittelussa kannattaa huomioida.

lämmin keittiö

1. Tunnista tarpeet

Keittiön muutosprojektin suunnittelun alkumetreillä on tärkeää tietää tavoitteesi remontin suhteen: Tunnista 3 tärkeintä asiaa, joihin haluat muutosta keittiössäsi. Tässä esimerkiksi

  • Haluat enemmän tasoja ruokien valmistukseen
  • Kaipaat lisää säilytystilaa
  • Keittiön ilmeen uusiminen

 

2. Luo moodboard

Luo moodboard, johon keräät inspiraatiokuvia unelmiesi keittiömalleista. Mieti mitkä asiat inspiroivat eniten näissä kuvissa. Onko se väripaletti, työtaso, kalustetyyli, valaistus jne. Tekemäsi moodboard auttaa sinua löytämään oikean suunnan unelmiesi keittiöön.

 

3. Keittiön pohjan luominen

Keittiön mallin valinnassa kannattaa miettiä nykyistä keittiötäsi: mikä siinä toimii, mitä haluaisit muuttaa? Keittiön pohjia on useita erilaisia malleja mm. I-keittiö, II-keittiö, L-keittiö, U-keittiö, niemeke- ja saarekekeittiöt.

Kun keittiön paikka ym. on päätetty voit aloittaa varsinaisen suunnittelun.  Mieti mitä asioita keittiössäsi tarvitset, onhan niille tarpeeksi tilaa?  Ruoan esivalmistelu sekä valmistaminen, vesipiste, roskakaappi, pienkoneet, valaistus, pistorasiat jne.

On myös tärkeää miettiä millainen ”liikenne” keittiössäsi tulee olemaan? Onko perheenjäsenet tai ystävät istumassa keittiössä samaan aikaan, kun valmistat ruokaa? Onhan laitteille sekä laatikoille riittävästi tilaa avautua kolisematta seiniin tai toisiinsa.

 

 4. Kodinkoneiden valinta

Keittiösi suunnittelun varhaisessa vaiheessa kannattaa miettiä myös kodinkoneita (muoto, koko ja sijaintia).  Haluatko uunin sijoittuvan pöytätason alle vai seinälle. Löytyykö paikka viinikaapille tai 2 uunille? Muista myös pistorasiat pienkoneille (kahvinkeitin, leivänpaahdin, jne.).

 

5. Millaiset kaapit

Keittiön kaappien ulkonäöllä on valtava vaikutus tilaan ja keittiön toimivuuteen. Kaapinovien, laatikoiden ja etulevyjen materiaalia kannattaa miettiä tarkasti. Eri materiaaleissa on erilaisia ominaisuuksia, joten näitä asioita kannattaa pohtia, kulutuksen kesto, puhtaanapito, hankausjäljet, tahra ja sormenjäljet.

  • Onko alakaapeissa ovet vai laatikot?
  • Haluatko yläkaappien oviksi kippi- vai tavalliset ovet?
  • Minkä kokoinen allaskaappi?
  • Haluatko integroitavat kodinkoneet?
  • Ovet vetimillä vai ilman?
  • Haaveiletko aamiaiskaapista?
  • Valitsetko sileäpintaiset vai uritetut ovet?

 

6. Työtaso, välitila, valaistus ja keittiöhana

Työtasot ovat keittiössä yksi käytetyimmistä osista, joten sen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Mieti mitä ominaisuuksia tasolla pitää olla, kuinka helppohoitoinen, kestävä? Kun valitset tason käyttötarkoitus edellä, saa tasosta suurimman hyödyn irti. Saatavilla on monia vaihtoehtoja mm. kvartsitasoja, laminaattitasoja, graniittitasoja, massiivipuutasoja sekä terästasoja. Työtasoa valinnassa on myös hyvä miettiä pitääkö sen kestää kuumia kattiloita ja paistinpannuja.

Välitilan materiaalin valintaan on nykyään useita erilaisia vaihtoehtoja mm. erilaisia levyjä (alumiinit kvartsit, teräs), lasia, laattoja, mikrosementtiä ym. On hyvä miettiä myös puhtaanapitoa, jotta rasvat ja roiskeet saadaan helposti pyyhittyä.

Valaistuksen oikeanlainen suunnittelu on keittiössä tärkeää. Erityisesti työtasot sekä työskentelytilat pitää valaista tehokkaasti, jotta ruoanlaitto ym. sujuu hyvin. Led -valot perustuvat pieneen virrankulutukseen ja niitä voidaan myös himmentää, jolloin ne luovat keittiöön viihtyisän tunnelman. Mieti myös värintoistoindeksiä sekä värilämpötilaa. Myös IP- luokitus kannattaa muistaa valaistuksen suunnittelussa. IP44 sopii hyvin keittiöön ja se voidaan asentaa myös kuivauskaapin alle.

Keittiöhanan valinta kannattaa tehdä sen mukaan, miten käytät keittiötä. Jos olet kova kokkaamaan tai leipomaan valitse sellainen hana, jonka alla isojen kattiloiden, kulhojen ja uunipeltien tiskaaminen käy kätevästi. Jos olet valitsemassa 2 altaan ratkaisua, silloin on hyvä kiinnittää huomiota hanan kääntyvyyden säätömahdollisuuteen.

 

Toivoon, että antamistani suunnitteluvinkeistä saat luottamusta ja opastusta tulevaan keittiöremonttiisi.

Jos tarvitset neuvoa tai suunnittelutukea, niin ota ihmeessä yhteyttä, autan mielelläni!

 

värikäs keittiö